Učení jazyků není o talentu

11.10.2023

Petra Šolcová je hrdou držitelkou titulu MONETA Živnostník roku 2023 Královéhradeckého kraje. A čím si ocenění před odbornou porotou vybojovala, o tom už sama v rozhovoru…

V čem se odlišujete od své konkurence?
Jsem online lektorka angličtiny s úsměvem. Mé kurzy jsou specifické nejen tím, že probíhají online, ale že používám metody, které umožňují studentům co nejdříve začít rozumět, mluvit, používat angličtinu prakticky a učit se jí s radostí.

Metody jsou například ze zahraničí nebo jsou i Vaše vlastní?
Je to kombinace různých metod, které jsem načetla, navštěvovala kurzy, i jsem si je uzpůsobila, takže je z toho taková moje komplexní metoda.

Co je vůbec nejžádanější nebo nejoblíbenější?
Já bych řekla, že ta kombinace, celek jako takový. Já učím studenty online prostřednictvím anglického online klubu. Je to největší klub v České republice, učí se tam několik tisíc studentů. Zároveň pořádám i jazykovou výzvu, což je tříměsíční intenzivní kurz, kdy studenti, kteří už se učí jazyky třeba i delší dobu, ale pořád nejsou na té úrovni, kdy by mohli rozumět třeba rodilým mluvčím, sledovat televizní dokumenty v originále nebo třeba číst knížky, tak přicházejí s tím, že to chtějí změnit. Z člověka, který v danou chvíli třeba ještě úplně nemluví nebo si není jistý, tak se promění za tři měsíce v někoho, kdo dokáže komunikovat, a hlavně si vytvoří nové návyky, které mu vydrží i po skončení kurzu. Učí se systematicky, ví, jak na to a z čeho si vybírat, protože na internetu je obrovské množství materiálů, ze kterých se můžeme učit. A hlavně se můžeme učit už tím, že budeme používat, co nás baví, třeba poslouchat audioknížky nebo sledovat seriály.

V čem jsou Češi při učení jazyků obecně dobří a co jim zase naopak nejde?
To je dobrá otázka. Já si myslím, že to souvisí s tím, jakým způsobem jsme zvyklí učit se ze školy, takže inklinujeme hodně k učení slovíček a gramatiky, ale už máme větší problém informace poskládat do vět a komunikovat. A obecně se bojíme se vyjádřit. To je velký problém hlavně u žen, které za mnou nejčastěji přicházejí. Když se zapojí do kurzů, tak se krásně rozmluví. Lidé přicházejí na to, že učení jazyků není o talentu, je to o způsobu učení.

Kdo jsou Vaši studenti?
Jsou to dospělí a převážně ženy v produktivním věku, ale máme tam i spoustu seniorů. Chtějí se zlepšit kvůli cestování, najít si lepší práci, někdo má třeba rodinu v zahraničí a chce rozumět třeba vnoučatům. A postupně se angličtina stane jejich velkým koníčkem. Zároveň fungujeme jako velká rodina, vznikají velká přátelství, lidé napříč republikou se navštěvují nebo i jezdí společně na dovolenou.

To jsou výhody online výuky…
Přesně tak. Většina účastníků kurzů a členů klubu je z různých koutů České republiky. Mám klienty i na Slovensku, ale často se mi stává, že se hlásí studenti, kteří už žijí v zahraničí a mají problém se tam domluvit a řeší to takto na dálku zpátky do České republiky, což je vlastně legrační, ale je to krásné.

Co plánujete do budoucna?
Můj aktuální projekt, který rozvíjím, se jmenuje Englishka.cz, tak aby se rozvíjela. Připravujeme aplikaci pro učení angličtiny. A mým velkým snem je, aby se lidé v České republice učili jazyky mnohem snáze, než jak to známe ze školy.

Na závěr pojďme říci o Vašem záměru pomáhat hendikepovaným dětem…
Já můžu říci, že Englishce se velmi daří a právě ze zisků, které aktuálně máme a z mé zkušenosti s dětmi s autismem, které nemají takové štěstí a nemají dar na jazyky a učí se je obtížněji, tak bych chtěla pomoci rodinám s těmito dětmi, ať už to jsou děti s poruchami autistického spektra nebo downovým syndromem a vyvinout takový záchytný systém, který by fungoval i online. To je takový velký sen do budoucna, není to něco, co bych mohla realizovat hned teď, ale ráda bych na tom pracovala a sdružovala odborníky z této oblasti, aby se dostávaly informace k těm správným lidem. Ráda bych vytvořila nadaci, která bude pomáhat nejenom materiálně, ale hlavně informačně.