Udržovat ševcovské řemeslo a dopomoci k záchraně jedné z největších legend české obuvnické scény je pro mě velké téma a také velký úspěch

28.4.2023

Podnikatelské soutěže jsou na prahu dospělosti. Právě otevíráme 18. ročník, a tak jsme se těch úspěšných z řad firem i živnostníků z předchozích let zeptali, co oni plánovali ve svých 18ti letech, co z toho se jim splnilo, jak se jim daří dnes a co jim přinesla účast v soutěži Firma roku a Živnostník roku. Inspirujte se a čtěte rozhovory s vítězi v rubrice Příběhy úspěšných.  

Vasky, Botas, Bagind. Kam posunul své podnikání jednatel Firmy roku 2020 Zlínského kraje Václav Staněk? Nejen o tom už v rozhovoru...

Letošní ročník se nese v duchu plnoletosti. Jaké životní plány jste měl v 18 letech vy?
Již od útlého věku jsem měl představu o svém životě. V 18 letech jsem již měl firmu Vasky, a tak se mé životní plány točily především kolem podnikání. Také mé plány a nastavení byly o tom se neustále posouvat kupředu, o to se snažím do teď. Také jsem si vždycky přál velkou rodinu a to doufám, že mě také jednou čeká.

Splnilo se vám něco z toho?
Spousta cílů se stalo skutečností a jsem za to moc rád. Vasky prosperují, zároveň nejsou jedinou firmou, které jsem součástí. A to hlavní - daří se posouvat kupředu.

Jaké byly začátky vašeho podnikání?
Krásné a náročné. Moc jsem toho nevěděl a to mi umožňovalo dělat někdy i riskantní kroky. Byl to proces pokusů a omylů, na základě kterých jsem se učil. Má 18letá hlava nebyla nikterak omezena a umožňovala mi si dávat velké cíle.

Jakého úspěchu v podnikání si nejvíce ceníte?
Dostali jsme i spoustu ocenění, avšak asi toho, čeho si nejvíce cením j,e pokračování v obuvnické tradici. Posledním důkazem, že se nám to daří, je asi koupení značky Botas, což považuji za úžasnou věc a těším se na výzvy, které nás čekají.

Kdo vám v životě/podnikání nejvíce pomohl?
Mám všeobecně štěstí na lidi. Jsou to všichni mí přátelé a kolegové. Ať už ti, kteří hrdinsky vydrželi od samého začátku nebo ti, kteří nám pomohli se posunout i přesto, že odešli. Jsem rád za každého, který příběhu Vasek nebo jinému napomohl.

Co je vaše motto?
„Co chceš, můžeš .“ - Tomáš Baťa

Jaké byly vaše nejtěžší chvíle v podnikání?
Jednalo se asi o rok 2022. Důvodů tam bylo více, trh se nevyvíjel podle představ a nešlo vše, jak jsme si představovali. Ale rychle jsme reagovali a nakonec 2022 byl náš nejúspěšnější rok z hlediska ziskovosti.

V čem si myslíte, že mají soutěže jako je naše Firma/Živnostník roku výhodu a přidanou hodnotu?
V příbězích a v tom, že cílem není jen samotný byznys, ale je v tom něco více. U Vasek se snažíme podporovat českou ekonomiku, ale také samotné ševcovské řemeslo, které je na ústupu. Se značkou Bagind máme podobný cíl, ale ve světovém měřítku. Bagind totiž vyrábí v malých řemeslných výrobách z lokálních materiálů na různých koncích světa. Ekonomiku tvoří společnost, společnost tvoří jednotlivci. Právě proto se mi soutěže zaměřené na jednotlivé firmy či živnostníky líbí.

Jaké máte teď největší plány ve svém podnikání?
Jeden z největších máme teď čerstvě za sebou. Udržovat ševcovské řemeslo a dopomoci k záchraně jedné z největších legend české obuvnické scény je pro mě velké téma a také velký úspěch. Nyní je to jen v našich rukách a rukách našich zákazníků, jak se tato značka podaří znovu nastartovat a vybudovat si stabilní pozici na trhu.

Co bude vaším největším cílem pro letošní rok?
Je tím právě zmiňovaná nová výroba značky Botas, kterou bychom chtěli rozběhnout již do pár měsíců. Není to jednoduchý krok. Jde o převoz strojů, sehnání nových materiálů a rozběhnutí výroby úplně nových modelů.