

Úspěšné podnikání má nespočet tváří a podob
Letos 31. května to bylo přesně 20 let od spuštění portálu Navolnenoze.cz coby historicky první české služby zaměřené na podporu podnikání nezávislých profesionálů a profesionálek. A tak je tu rozhovor se zakladatelem portálu Robertem Vlachem, který si také před lety úspěšně prošel podnikatelskými soutěžemi a dnes je dokonce jedním z porotců celorepublikového kola.
Jak se od Vaší účasti v soutěži změnilo Vaše podnikání? Jaký největší milník jste za tu dobu dosáhl?
Nezměnilo a změnilo. Nadále se věnuji podpoře nezávislých profesionálů v rámci projektu Navolnenoze.cz a považuji to za své profesní poslání. Změn je také spousta. Napsal jsem knihu Na volné noze, která vyšla i celosvětově u HarperCollins jako The Freelance Way, a zrovna pracuji na další. Čím dál tím víc se také věnuji podpoře freelancerů na mezinárodní úrovni. Nově pak působím i jako spoluproducent osvětových videokurzů pro Na volné noze a FreeMe.
Jak podle Vás vypadá úspěšné podnikání v dnešní době?
Úspěšné podnikání má nespočet tváří a podob. Přijde mi, že každá doba podléhá nějakým narativním a mediálním stereotypům. Úspěšný byznys ale může být i poměrně nenápadný až nudný na pohled. Občas se o tom bavíme s našimi dětmi (5 a 10 let) v tom smyslu, co by mohly nebo chtěly v dospělosti dělat. Snažíme se jim vysvětlit, že i běžné profese jako třeba zubař nebo řemeslník jsou skvělý byznys. Dlouhodobě úspěšné podnikání naplňuje něčí potřebu, není to jen reklamní blaf.
Jak se podle Vás změnilo podnikatelské prostředí za posledních 20 let?
Myslím, že největší změnou je všudypřítomná komputerizace poháněná exponenciálním růstem výpočetního výkonu a nástupem strojového učení z velkých dat. Je to skutečně obrovská změna, jejíž důsledky si teprve začínáme uvědomovat.
Co byste dnes poradil podnikatelům, kteří teprve začínají?
Asi bych více než dříve přemýšlel nad tím, jak může obor, ve kterém se chystám podnikat, vypadat za pět let. Rozjet úspěšný byznys pár let zabere. Je proto rozumné postavit podnikatelský záměr tak, aby byl připravený na budoucnost, ve které pokročilá umělá inteligence dokáže zastat běžnou práci hlavou nebo řídit v běžném provozu. Přemýšlel bych o tom, jak ji mohu využít a kde lidi nahradit nedokáže.
Kdybyste měl dát jednu radu novým účastníkům soutěže, co by to bylo?
Živnostník roku a Firma roku jsou výjimečné soutěže, s nimiž mám zkušenost jako soutěžící i porotce. Za porotu bych účastníkům vzkázal, ať se nebojí ukázat, co dělají a jak moc se jim daří. Určitě nás zajímají i čísla a výkonnostní metriky, které sami sledují.
Proč by se lidé měli do soutěží tohoto typu hlásit? Jakou můžou mít přidanou hodnotu?
Za uplynulou dekádu jsme za Na volné noze nominovali do Živnostníka roku pár set uznávaných profesionálů a profesionálek. Mám tedy dobrou představu, co jim to dává. Překvapivě nejvíc je těší veřejné uznání jejich práce. Podnikání může být někdy dost rutinní nebo osamělá činnost a většina živnostníků není moc zvyklá, že by ji za ni někdo chválil. Už jen to, že vás někdo do soutěže nominuje nebo vás dokonce vyberou mezi deset krajských finalistů, je taková velká veřejná pochvala.
Robert Vlach je přední evropský expert na podnikání na volné noze a autor mezinárodního bestselleru The Freelance Way vydaného v roce 2022 světovým vydavatelstvím HarperCollins s dostupností v pěti jazycích. Česky kniha vyšla pod názvem Na volné noze u Jan Melvil Publishing a prodalo se jí přes 20.000 výtisků. Je zakladatelem Navolnenoze.cz a Freelancing.eu — dvou z největších freelance komunit v Evropě.
Na volné noze: Podnikejte jako profesionálové je vůbec první kniha pro freelancery v češtině. Těží ze zkušeností stovek nezávislých profesionálů z desítek oborů a na 760 stranách nabízí osvědčené know-how pro podnikání na volné noze — základy pro prvopodnikatele, nejlepší praktiky a kariérní strategie, ale také pokročilé nástroje, které ocení i profíci s desetiletou praxí. Kniha tak pokrývá celé dlouhé období rozvoje podnikání, od zkusmých krůčků a začátečnických chyb, přes náročné první roky, až po plně zavedený osobní byznys postavený na odbornosti a dobrém jméně.