V hlavním městě Praze se mezi firmami blýskl výrobce membrán, mezi živnostníky drátenice

26.10.2023

PwC Firma roku 2023 Hlavního města Prahy se jmenuje MEGA a věnuje se vývoji a výrobě membrán. Titul MONETA Živnostník roku 2023 Hlavního města Prahy získala Anna Benešová, výrobce a prodejce drátovaných autorských šperků.

„Jsem drátenicí, věnuji se práci s kovem. Vytvářím vlastní linie autorských drátovaných šperků, převážně z mědi, doplněné polodrahokamy a dalšími materiály,“ říká vítězná živnostnice Anna Benešová. Při své tvorbě vychází z tradičních drátenických technik, které přetváří do atraktivní moderní podoby. Tak zůstává původní drátenické řemeslo nejen zachováno, ale zároveň roste do své současné, živé podoby. V nedávné době se ve své tvorbě posunula k zlatnickým postupům a práci s drahými kovy. Své autorské šperky vyrábí převážně na zakázku a přizpůsobuje je přáním svých klientů. Klade důraz na osobní přístup a své šperky prezentuje pod vlastní značkou, v pečlivě vytvořeném autorském designu. Technika drátování je původně užitnou technikou na spravování hrnců, misek a výrobu základních pomůcek do domácnosti. Z této techniky našich předků vychází a používá ji v mírně změněné podobě na výrobu uměleckých šperků. Jejím podnikatelským cílem je zachování starého řemesla díky jeho transformaci do nové podoby. Na konci minulého roku také založila Český spolek dráteníků. Její drátované šperky jsou rozprostřené po celém světě od Česka, Německa, Norska, Francie, po Hong Kong a USA.

„Oživuje staré řemeslo do moderní formy. Kromě vlastního tradičního rukodělného řemesla má tisíce následovníků po celém světě. Je to ukázka, že taková živnost může dobře fungovat i v digitálním světě. Do drátenictví zapojuje i drahé kovy a nabízí šperky v hodnotě až stovek tisíc korun. Její schopnosti jsou známé i ve Spojených státech amerických, kde se jejím prostřednictvím dozvěděli o českém řemesle,“ ohodnotil vítěze za porotu Vladimír Vomáčka z MONETA Money Bank.

Stříbro mezi živnostníky získala fotografka a retušérka Mia Křižková. Třetí příčku vybojovala galeristka a kavárnice Martina Machalíčková.

Vítězná společnost MEGA se zabývá membránovými procesy, povrchovými úpravami, ekologickými službami a úpravou vody. Elektromembránová separace založená na vlastních membránách přináší firmám profit díky zpětnému získávání cenných složek a menšímu množství vzniklého odpadu. V oboru průmyslových povrchových úprav dodává zákazníkům v České republice a na Slovensku materiály, technologie a služby založené na kataforéze, tedy lakování ponorem, a dalších moderních technologiích. V segmentu ekologických služeb využívá jednak hlubokých znalostí hydrogeologie a také vlastní patentované metody pokročilých sanací. Navrhuje a realizuje také kompletní technologie na klíč pro úpravu pitné vody i pro úpravu průmyslových a odpadních vod. „Příběh společnosti se začal psát hluboko v Československu, když jsem zkoumal v rámci uranového průmyslu čištění vody kontaminované chemickou těžbou. Unikátní membrána, která byla vyvinuta v roce 1985, se ukázala jako klíčová pro separaci roztoků v mnoha průmyslových odvětvích,“ říká majitel společnosti Luboš Novák. Portfolio zákazníků je velmi široké, od velkých průmyslových závodů přes malé potravinářské podniky až po municipality, a to jak v tuzemsku, tak v zahraniční. V oboru povrchových úprav díky moderní technologii kataforézy prodlužuje životnost takto ošetřených předmětů, ať jsou to osobní auta, autobusy, zemědělská technika, bílé spotřebiče nebo například radiátory.

„Navzdory velmi technickému oboru porota ocenila, že se věnuje technologiím 21. století. Zapojuje se svými membránami skvěle do cirkulární ekonomiky. Do budoucna se bez membránových technologií neobejdeme, a to v celosvětovém měřítku. Velmi důležitý je osobní příběh vlastníka společnosti,“ okomentoval volbu poroty Igor Wotke z PwC Česká republika.

Druhé místo v krajském klání obsadila společnost ALBI Česká republika, výrobce dárků a her pro každého. Bronz si odváží firma Fruitisimo group, evropská síť prodejen se zdravými nápoji.

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, a přeci to nevzdali, zvítězila a toto ocenění v Praze získala fotografka a retušérka Mia Křižková.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží PwC Firma roku 2023 a MONETA Živnostník roku 2023 se uskuteční 14. prosince na pražském Žofíně.

„Stejně jako se obou soutěží pravidelně účastní podnikatelské subjekty ze všech krajů, tak i naše stavební Skupina, která zastřešuje přes dvě desítky tradičních společností, pracuje na projektech po celé České republice. Synergie je o to těsnější, že ať už se jedná o dopravní stavby, budovy, vodní díla či městský mobiliář, vytváříme lepší podmínky pro život i podnikání. Sílu nastartovat další rozvoj jednotlivých regionů mají také inovace, které otvírají nové možnosti díky využívání nejmodernějších technologií nebo materiálů. To vidíme i v našem segmentu. Jsme proto rádi, že na inovativní postupy ve firmách upozorňují i soutěže Firma roku a Živnostník roku,“ sdělila Iveta Štočková, vedoucí útvaru komunikace a marketingu Skupiny VINCI Construction CS.

PwC Firma roku 2023 Hlavního města Prahy:
1. MEGA a.s. – vývoj a výroba membrán (Praha 9)
2. ALBI Česká republika a.s. – dárky a hry pro každého (Praha 8)
3. Fruitisimo group s.r.o. – evropská síť prodejen se zdravými nápoji (Praha 9)

MONETA Živnostník roku 2023 Hlavního města Prahy:
1. Anna Benešová – výroba a prodej drátovaných autorských šperků (Praha 2)
2. Mia Křižková – fotografka, retušérka (Praha 2)
3. Martina Machalíčková – galeristka a kavárnice (Praha 21)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2023 Hlavního města Prahy:
Mia Křižková – fotografka, retušérka (Praha 2)

Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2023 Hlavního města Prahy:
PLASTIA s.r.o. – samozavlažovací nádoby a další zahradnické potřeby (Praha 4)