V Moravskoslezském kraji podnikatelsky zaujali bezlepkový pekař a výrobce medových dortů

18.10.2023

V Moravskoslezském kraji uspěla v soutěži PwC Firma roku 2023 společnost MARLENKA international, úspěšný výrobce medových dortů. Mezi živnostníky vybojoval titul MONETA Živnostník roku 2023 Moravskoslezského kraje Ladislav Michalík, bezlepkový pekař a cukrář.

Vítězný živnostník Ladislav Michalík vyrábí bezlepkové potraviny, běžné pečivo, zákusky, těstoviny, trvanlivé pečivo, směsi na pečivo a chlazené potraviny. Počátek živnosti se datuje do roku 1999, kdy začal v malém stánku prodávat ořechy a zdravou výživu. Zhruba po dvou letech se mu podařilo sehnat prostory v centru Ostravy, kde vybudoval prodejnu zdravé výživy. „Byla to taková pionýrská doba, kdy ještě nebyly zdravé výživy běžně dostupné, proto mé okolí namítalo, že se jedná o slepou uličku, ale já vytrval,“ říká Ladislav Michalík. V České republice byla v té době velmi malá nabídka takových potravin, proto se rozhodl, že se pokusí bezlepkové pečivo vyrábět. Odběratelé přibývali, a tak začal zásobovat prodejny se zdravou výživou po celé České republice a následně na Slovensku. Nic nerozpéká, vše vyrábí od úplných začátků. Zatím podobný model výroby bezlepkových potravin s okamžitým prodejem nikde neviděl. Zákazníci jsou především lidé z řad osob trpících celiakií.

„Zaměstnává další lidi. Peče obrazně řečeno i ze slunce, v jeho živnosti se odráží zelená energie. Pracuje už 25 let, přitom oblast bezlepkových potravin není úplně jednoduchým oborem. Navíc se mu daří prosadit se i v zahraničí. Několikrát se během podnikání dostal do krize, podařilo se mu však postavit na nohy a úspěšně pokračovat,“ ohodnotil vítěze za porotu Martin Petrek z MONETA Money Bank.

Stříbro bere fotograf celosvětových témat David Bernard. Na třetí příčce se umístila dula a krizová interventka Dagmar Hricová.

Vítězná firma MARLENKA international se pohybuje v cukrářském odvětví a zabývá se výrobou dortů a zákusků. Příběh medového dortu MARLENKA se začal odvíjet v roce 1995, kdy Gevorg Avetisjan se svou rodinou přicestoval do České republiky z válkou oslabené Arménie. Jednoho dne dostal nápad. Požádal svou sestru, aby upekla medový dort podle jejich rodinného receptu. Upečený dort odnesl kamarádovi do kavárny. Večer mu kamarád volal se slovy: „Upeč mi další, už se snědl. A upeč jich rovnou víc.“ Už za dva měsíce Avetisjanova sestra domácím pečením nestíhala uspokojit všechny zájemce o jejich domácí recept. V roce 2009 proběhlo slavnostní otevření zcela nové velkokapacitní výrobní haly s unikátní, plně automatizovanou výrobní linkou. Je dlouhá osmdesát metrů a za jednu hodinu se na ní vyrobí tisíc kusů medových dortů v několika nových variantách. Ale ani tato investice za 340 milionů korun už za tři roky kapacitně nestačila. A tak se staví dál. Dnes společnost vyprodukuje přes devět milionů výrobků ročně. Své produkty již vyvezla do dalších 52 zemí světa. „Marlenka také vyrábí špičkové zdobené dorty a speciální dorty na zakázku. Jeden byl dokonce vyroben u příležitosti 90. narozenin britské královny Alžběty II.,“ říká majitel Gevorg Avetisjan.

„Je to příběh exulanta, který začínal od ničeho se svou sestrou. Vybudoval neuvěřitelnou firmu, přinejmenším evropského charakteru, exportuje do více než 50 zemí. Chovají se skvěle ke svým zaměstnancům. Aktuálně plánují rekultivovat starší areál, takže mají i společenský přesah, věnují se jednoduše řečeno i svému okolí. Podnikatelský příběh ukazuje také na to, jaká je v České republice sociální mobilita. Žije ne americký, ale český sen,“ okomentoval volbu poroty Igor Wotke z PwC Česká republika.

Druhé místo vybojovala společnost VR LIFE věnující se rehabilitacím ve vitruální realitě. Na třetí příčce je firma Beskydský pivovárek.

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, a přeci to nevzdali, zvítězila a toto ocenění v Moravskoslezském kraji získala Marta Jurkovská věnující se servisu kávovarů.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží PwC Firma roku 2023 a MONETA Živnostník roku 2023 se uskuteční 14. prosince na pražském Žofíně.

„Stejně jako se obou soutěží pravidelně účastní podnikatelské subjekty ze všech krajů, tak i naše stavební Skupina, která zastřešuje přes dvě desítky tradičních společností, pracuje na projektech po celé České republice. Synergie je o to těsnější, že ať už se jedná o dopravní stavby, budovy, vodní díla či městský mobiliář, vytváříme lepší podmínky pro život i podnikání. Sílu nastartovat další rozvoj jednotlivých regionů mají také inovace, které otvírají nové možnosti díky využívání nejmodernějších technologií nebo materiálů. To vidíme i v našem segmentu. Jsme proto rádi, že na inovativní postupy ve firmách upozorňují i soutěže Firma roku a Živnostník roku,“ sdělila Iveta Štočková, vedoucí útvaru komunikace a marketingu Skupiny VINCI Construction CS.

PwC Firma roku 2023 Moravskoslezského kraje:
1. MARLENKA international s.r.o. – výroba medových dortů (Frýdek-Místek)
2. VR LIFE s.r.o. – rehabilitace ve virtuální realitě (Ostrava)
3. Beskydský pivovárek, s.r.o. – pivovar (Ostravice)

MONETA Živnostník roku 2023 Moravskoslezského kraje:
1. Ladislav Michalík – výroba bezlepkových potravin (Ostrava)
2. David Bernard – fotograf celosvětových témat (Kobeřice)
3. Dagmar Hricová – dula a krizová interventka (Těrlicko)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2023 Moravskoslezského kraje:
Marta Jurkovská – servis kávovarů (Český Těšín)

Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2023 Moravskoslezského kraje:
MARLENKA international s.r.o. – výroba medových dortů (Frýdek-Místek)