V podnikatelských soutěžích Firma roku a Živnostník roku vítězí CRYTUR a Ladislav Michalík

14.12.2023

Celorepublikovým vítězem 18. ročníku podnikatelských soutěží se v kategorii MONETA Živnostník roku stává bezlepkový pekař a cukrář Ladislav Michalík. Titul PwC Firma roku si ze slavnostního galavečera na Žofíně odváží turnovská společnost CRYTUR vyrábějící syntetické krystaly. V doprovodných kategoriích Srdcař roku vítězí provozovatel galerie minerálů Luboš Blaha, Nejlepší rodinnou firmou je loštická ZLKL, Inovátorem roku Virtual Lab a České stříbro bere Thun 1794.

Mezi živnostníky zazářil bezlepkový pekař a cukrář Ladislav Michalík
Ladislav Michalík vyrábí bezlepkové potraviny, běžné pečivo, zákusky, těstoviny a směsi na pečivo. Počátek jeho živnosti se datuje do roku 1999, kdy začal v malém stánku prodávat ořechy a zdravou výživu. Zhruba po dvou letech se mu podařilo sehnat prostory v centru Ostravy, kde vybudoval prodejnu zdravé výživy. „Byla to taková pionýrská doba, kdy ještě nebyly zdravé výživy běžně dostupné, proto mé okolí namítalo, že se jedná o slepou uličku, ale já vytrval,“ říká Ladislav Michalík. V České republice byla v té době velmi malá nabídka bezlepkových potravin, proto se rozhodl, že se pokusí takové pečivo vyrábět. Odběratelé přibývali, a tak začal zásobovat prodejny se zdravou výživou po celé České republice a následně na Slovensku. Nic nerozpéká, vše vyrábí od úplných začátků. Zatím podobný model výroby bezlepkových potravin s okamžitým prodejem nikde neviděl. Zákazníci jsou především lidé z řad osob trpících celiakií.

„Není to úplně tak jednoduché, ale s praxí lze nabýt zkušenosti a dá se to vyrobit. Specifikum je, že nepoužíváme pšenici. To znamená, že nemáme v pečivu žádný lepek, takže přicházíme o vaznost, kluzkost či podobné výborné vlastnosti pečiva,“ říká Ladislav Michalík. Aktuálně vyrábí zhruba 80 druhů bezlepkových výrobků. Než vymyslel první bezlepkový rohlík tak, aby šel vyrobit kvalitně, trvalo mu to asi půl roku. Suroviny nakupuje po celém světě. Něco vozí z Japonska, z Ameriky, rýži mele v Itálii, kukuřici bere z Finska. „Dneska jsem byl už o půl páté v práci. Dá se na to zvyknout, i když s tím pořád bojuji. Samozřejmě nechodím každý den o půl páté, ale tak tři čtyři dny v týdnu takhle ráno vstávám. Dá se s tím naučit žít, jenom jedna podmínka je, nesmíte potom odpoledne jít spát,“ doplňuje Ladislav Michalík. Během energetické krize postavil dvě solární elektrárny, takže dnes peče s pomocí slunce. Má dvě výrobny, jedna je stoprocentně připojena na fotovoltaiku. Snaží se držet cenu, což zákazníci oceňují.

„Podnikání pana Michalíka je mi velice sympatické, a to z několika důvodů. Jednoznačně oceňuji, že přes veškeré problémy a nedůvěru vytrval a podniká již téměř čtvrtstoletí. Také to, že přestal dodávat své pečivo do obchodních řetězců chtělo řádnou dávku odvahy. A to že díky energetické krizi postavil dvě solární elektrárny a peče za pomocí slunce, je jen třešnička na dortu. Budu moc rád, pokud se panu Michalíkovi podaří živnost v budoucnu předat synům, tak jak si přeje a ti budou dále podnikání rozvíjet,“ říká k celorepublikovému vítězi ředitel segmentu pro živnostníky a malé podniky Marek Dvořák z MONETA Money Bank.

Druhé místo obsadil Petr Špaček, jehož oborem je včelařství, konkrétně chov včel a získávání včelích produktů. V první řadě však udržovat silná a zdravá včelstva způsoby, které jsou co nejvíce blízké přirozenému životu včel. Sekundárně se snaží o osvětu oboru včelařství a každoročně se stará o výsadbu stromů a medonosných rostlin v okolí svých včelnic. „Mé začátky včelaření a následně všech aktivit okolo včel začínají někdy okolo roku 2010, kdy jsem se začal zajímat o koníčka mého dědy, včelaření, a zajímat se o to, jaká je cesta ke sklenici medu, kterou jsme pravidelně mívali na stole,“ říká Petr Špaček. Od malička se dědovi motal ve včelíně pod nohama. Ten ho postupem času začal začleňovat pomocí snadných úkonů do prací během včelařského roku. Dnes se s ním stará o 160 včelstev. Zájem o včelí produkty je rok od roku větší, což pozoruje na počtu prodaných produktů, ale i zájmu lidí se obecně bavit o včelařství a produktech, výhodách i pozitivních vlivech na lidské tělo.

Bronz v kategorii živnostníků bere Petra Šolcová. „Jsem online lektorka angličtiny s úsměvem a pomáhám dospělým začít rozumět, myslet a mluvit anglicky s lehkostí, bez stresu a přehnaného úsilí, aby překonali jazykovou bariéru v angličtině jednou provždy a mohli si splnit své životní sny,“ říká Petra Šolcová. Učí převážně prostřednictvím hybridních online kurzů, což je kombinace videokurzu a její přímé podpory. Vytváří vlastní výukové materiály a přináší do výuky nové trendy ze zahraničí. Klienti se mohou vzdělávat kdykoliv a odkudkoliv. V nedávné době založila vzdělávací online platformu Englishka.cz a vede největší anglický online klub v České republice, ve kterém se angličtině věnují tisíce lidí, komunikují spolu, učí se a navzájem se podporují. K dispozici mají stovky praktických videolekcí s angličtinou, audionahrávek, sad slovíček do chytrých aplikací a dalšího vzdělávacího obsahu. Klienti chválí velkou škálu možností učení, to, že mají v učení angličtiny volnost a svobodu, oceňují stálý přísun motivace, velkou podporu a celkovou péči.

Vítězem mezi firmami je CRYTUR!
Vítězná společnost CRYTUR je předním světovým výrobcem syntetických krystalů. Dodává ucelená technická řešení pro vyspělé průmyslové a vědecké aplikace s vysokou mírou spolupráce ve výzkumu a vývoji. Mezi ucelená řešení patří detekční jednotky pro elektronovou mikroskopii, pevnolátkové lasery, intenzivní světelné zdroje, rentgenové zobrazovací systémy s vysokým rozlišením nebo například extrémně odolná ochranná pouzdra průmyslových termočlánků. Historie technického kamenářství a potažmo pěstování syntetických krystalů pro technické využití sahá v Turnově až do roku 1943, kdy zde byl založen Výzkumný ústav pro drahokamy, na jehož tradici firma přímo navazuje. „Spektrum zákazníků obsluhujeme relativně široké, od výzkumných vědeckých institucí a univerzit, až po klíčové světové hráče v určitých průmyslových odvětvích, jako je například elektronová mikroskopie,“ uvedl jednatel společnosti Jindřich Houžvička. Firma zaměstnává bezmála 400 zaměstnanců a založila novou pobočku v USA.

Syntetický krystal je možné si představit obdobně jako drahý kámen. Akorát drahý kámen, který se používá ve šperkařství, je levnější, protože nemá takové vlastnosti, není tak perfektně opakovatelný. „Naše výrobky mají zhruba osmdesátiprocentní přidanou hodnotu. Je v tom um, šikovnost a chytrost našich lidí,“ chlubí se právem jednatel vítězné firmy. Ve většině mikroskopů na světě, které slouží ke kontrole polovodičů a výrobě polovodičů, jsou její detektory. Využívají se ve výzkumu částicové fyziky nebo v celé řadě aplikací při hledání ropy. Krystal sám o sobě je jen 10 % výrobku, finální produkt obsahuje řadu přidaných technologií. Firma od roku 1998 rok co rok roste obratově o 16 až 18 %.

„Kvalita letošních přihlášek byla opravdu mimořádná a rád bych k ní poblahopřál všem finalistům. Nominované firmy totiž neprezentovaly jen svůj mnohdy dramatický podnikatelský příběh, ale demonstrují obdivuhodný mix využití moderních technologií, důraz na aplikovaný výzkum nebo projekty v oblasti udržitelnosti. Kromě toho vítězná společnost CRYTUR reprezentuje ještě další unikátní hodnoty, které jí pomáhají excelovat. Tradici a um české výroby, vysokou přidanou hodnotu produkce, důraz na inovace a mezinárodně úspěšné ambice," říká Jiří Moser, řídící partner PwC Česká republika. 

Celorepublikové stříbro mezi firmami získala společnost Vasky trade, která se svým působením na trhu snaží o zachování obuvnického řemesla nejen ve Zlíně, ale v celé České republice a na Slovensku. Na počátku společnost prodávala jen stovky párů ročně, dnes vyrábí nad 200 000 párů za rok. Začínala jako online obchod, dnes má již sedm kamenných prodejen, z toho tři otevřela v letošním roce. Na začátku letošního roku se firma dozvěděla o potížích legendární obuvnické značky Botas. Ihned zkontaktovala majitele, aby podala pomocnou ruku. Nakonec značku odkoupila a nyní má velké plány. „Našimi zákazníky jsou mladí lidé, lidé středního věku i senioři. Nejpočetnější skupinu jsou však ženy středního věku, které si potrpí na kvalitní koženou botu a nevadí jim si za ni připlatit,“ říká ředitel společnosti Tomáš Karlík. Základem je rozhodně kvalitní a poctivé zpracování produktu.

Bronz si odváží společnost MEGA zabývající se membránovými procesy, povrchovými úpravami, ekologickými službami a úpravou vody. Elektromembránová separace založená na vlastních membránách přináší firmám profit díky zpětnému získávání cenných složek a menšímu množství vzniklého odpadu. V oboru průmyslových povrchových úprav dodává zákazníkům v České republice a na Slovensku materiály, technologie a služby založené na kataforéze, tedy lakování ponorem, a dalších moderních technologiích. V segmentu ekologických služeb využívá jednak hlubokých znalostí hydrogeologie a také vlastní patentované metody pokročilých sanací. Navrhuje a realizuje také kompletní technologie na klíč pro úpravu pitné vody i pro úpravu průmyslových a odpadních vod. „Příběh společnosti se začal psát hluboko v Československu, když jsem zkoumal v rámci uranového průmyslu čištění vody kontaminované chemickou těžbou. Unikátní membrána, která byla vyvinuta v roce 1985, se ukázala jako klíčová pro separaci roztoků v mnoha průmyslových odvětvích,“ říká majitel společnosti Luboš Novák. Portfolio zákazníků je velmi široké, od velkých průmyslových závodů přes malé potravinářské podniky až po municipality, a to jak v tuzemsku, tak v zahraniční.

Cenu České televize, kategorii Podnikatelské stříbro získal Thun 1794
Porcelánka Thun je v současné době nejstarší a největší český výrobce porcelánu. Funguje ve třech provozovnách - Nová Role, Klášterec nad Ohří, Concordia-Lesov. Závod Nová Role byl založen roku 1921. Po druhé světové válce byl zařazen do skupiny Karlovarský porcelán. V roce 2009 došlo k výrazné změně výrobní náplně. Nová Role se zároveň stala sídlem celé společnosti a v jejím areálu jsou umístěny i provoz, servis a výroba sítotisku. Ve své výrobě navazuje na více jak 220letou tradici výroby porcelánu. Závod je vybaven moderními technologickými zařízeními, jako jsou isostatické lisy, tlakové lití, glazovací komplex, rychlovýpalná pec, komorová pec a vtavná dekorační pec. Závod nabízí své výrobky jak v bílém, tak v dekorovaném provedení. Závod Klášterec nad Ohří byl založen v roce 1794 hrabětem Františkem Josefem Thunem a J. N. Weberem, jako druhá nejstarší továrna v Čechách. V 70. letech minulého století byla továrna přemístěna do nově vybudovaných prostor, ve kterých se nachází dodnes. Závod je vybaven moderními technologickými zařízeními, jako jsou tlakové lití, dvě komorové pece, dvě vtavné pece. Závod disponuje velmi silným dekoračním oddělením, které je schopno aplikovat na bílý střep veškeré dostupné druhy dekorace: sítotiskové dekory, vtavné i naglazurové dekory, malírenské dekory s využitím drahých kovů nebo barev, stříkání. Třetí závod, Concordia Lesov byl založen v roce 1888 Ernstem Máderem. V roce 2009 byla zakoupena společností Thun 1794 a.s. včetně ochranné známky a technologických zařízení. Závod je vybaven zařízením na výrobu tlakového lití, moderními komorovými pecemi a vtavnou dekorační pecí.

Inovátorem roku je Virtual Lab, který se věnuje vývoji aplikací ve virtuální a rozšířené realitě
Českobudějovická společnost Virtul Lab vyvíjí aplikace ve virtuální a rozšířené realitě, které firmám pomáhají zvyšovat zisky, snižovat náklady nebo ulehčovat procesy. Buduje dvě vlastní značky s globálním potenciálem. První je automatická tréninková platforma pro zdravotní sestry ve virtuální realitě, která simuluje postupy na jednotce intenzivní péče bez reálného pacienta. Nyní je testována ve dvanácti státech světa na čtyřech kontinentech. Druhým řešením je ucelený systém pro vzdělávání žáků druhých stupňů základních škol a středních škol ve virtuální realitě. Toto řešení dnes využívá více než šedesát škol v České republice. Dále dodává virtuální realitu pro domovy seniorů pro aktivizační a reminiscenční terapie, stavební a strojní průmysl a v neposlední řadě pro turismus. „Za dobu našeho fungování máme na kontě téměř dvě stě realizací v celé řadě oblastí. Mezi naše klienty patří banky, města, kraje, výrobní firmy, globální výrobci zdravotních přístrojů, nemocnice, senior domovy, alzheimer centra a univerzity,“ říká spolumajitel společnosti Leoš Kubíček.

Nejlepší rodinnou firmou roku se stala ZLKL věnující se strojírenské výrobě
ZLKL nabízí svým zákazníkům širokou škálu strojírenských činností, konkrétně obrábění, lisování, svařování, povrchové úpravy, 3D kontrolu kvality a také vývoj a konstrukci. Díky své komplexnosti, kvalitě, schopnosti rychle reagovat na požadavky klienta a přijatelným cenám dlouhodobě roste tržbami i počtem zaměstnanců. Dodává především do nadnárodních koncernů, jako je Emerson, Siemens, Miele, Daimler a mnoha dalších. Přibližně 60 % výroby směřuje na export, hlavním odbytištěm je po České republice Francie a Německo. Většina výrobků nachází své použití v elektrotechnickém, vodohospodářském a v automobilovém průmyslu. „Náš zákazník má většinou přesnou představu o tom, co chce, abychom mu vyrobili. Dostaneme výkres, velikost série, navrhneme technologický postup, provedeme homologaci, a pak se pustíme do výroby,“ říká jednatel vítězné společnosti Ladislav Brázdil, v jehož firmě pracují jeho synové a jejich manželky. S některými zákazníky je v dlouhodobém vztahu a podílí se i na vývoji produktu. U jednotlivých projektů má speciální zlepšovatelský tým technologů, jejichž cílem je zrychlit, zjednodušit a zlevnit výrobu každého dílu při zachování vysoko nastavených kvalitativních požadavků.

Srdcařem roku je Luboš Blaha, který provozuje galerii minerálů
Zabývá se zpracováním, dovozem a velkoobchodním prodejem minerálů a drahých kamenů, výrobou šperků z těchto kamenů a sběratelstvím minerálů. Začal v roce 1982 jako externí spolupracovník tehdejšího podniku zahraničního obchodu Artia tím, že dodával minerály pro sběratelské účely, oni mu za ně platili, a mohl tak rozvíjet svou sběratelskou činnost. Postavil galerii minerálů, kde vystavil celou svou sbírku minerálů a drahých kamenů, aby se mohli na ně chodit dívat děti i dospělí. Nápad postavit muzeum a vše vystavit veřejnosti se setkává s velkým ohlasem, návštěvníci jsou nadšení, co všechno se dá v přírodě najít za minerály a drahé kameny. Za první rok a půl muzeum navštívilo více než tisíc návštěvníků z České republiky, Polska, Německa, Slovenska, Rakouska a dalších států. Nejvzdálenější návštěvník byl z Nového Zélandu. „Galerii minerálů jsem postavil z vlastní vize, nic není nikde okopírované, vše je originální jak prostorami, expozicí, vitrínami, tak uspořádáním sbírky,“ říká Luboš Blaha.

Hlavní kategorie:

PwC Firma roku 2023
1. CRYTUR, spol. s r.o. – vývoj a výroba opto-elektronických řešení pro vědecké použití (Turnov)
2. Vasky trade s.r.o. – výrobce kvalitní kožené obuvi (Lhota)
3. MEGA a.s. – vývoj a výroba membrán (Praha 9)

MONETA Živnostník roku 2023
1. Ladislav Michalík – výroba bezlepkových potravin (Ostrava)
2. Petr Špaček – přirozený chov včel a získávání včelích produktů (Cidlina)
3. Petra Šolcová – on-line lektorka angličtiny (Chvalkovice)

Doprovodné kategorie:

Cena České televize Podnikatelské stříbro 2023
Thun 1794 a.s. – výroba porcelánu (Nová Role)

ÚJV Inovátor roku 2023
Virtual Lab, s.r.o. – vývoj aplikací ve virtuální a rozšířené realitě (České Budějovice)

PwC Nejlepší rodinná firma roku 2023
ZLKL, s.r.o. – strojírenská výroba, obrábění a tváření kovů (Loštice)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2023
Luboš Blaha – zpracování, dovoz, prodej minerálů a drahých kovů, galerie minerálů (Dvůr Králové nad Labem)