V podnikatelských soutěžích zazářili na Vysočině včelař a optoelektronika

12.10.2023

V Kraji Vysočina získala titul PwC Firma roku 2023 společnost OPTOKON zabývající se vývojem, testováním a výrobou optických a optoelektronických zařízení. Mezi živnostníky dosáhl na titul MONETA Živnostník roku 2023 Petr Špaček věnující se přirozenému chovu včel a získávání včelích produktů.

Jeho oborem je včelařství, konkrétně chov včel a získávání včelích produktů. V první řadě však udržovat silná a zdravá včelstva způsoby, které jsou co nejvíce blízké přirozenému životu včel. Po pozvolném oteplování a změnách klimatu je třeba přizpůsobit a změnit i zootechniku obhospodařování včelstev. Sekundárně se snaží o osvětu oboru včelařství a každoročně se stará o výsadbu stromů a medonosných rostlin v okolí svých včelnic. „Mé začátky včelaření a následně všech aktivit okolo včel začínají někdy okolo roku 2010, kdy jsem se začal zajímat o koníčka mého dědy, včelaření, a zajímat se o to, jaká je cesta ke sklenici medu, kterou jsme pravidelně mívali na stole,“ říká vítězný živnostník Petr Špaček. Od malička se dědovi motal ve včelíně pod nohama. Ten ho postupem času začal začleňovat pomocí snadných úkonů do prací během včelařského roku. Dnes se s ním stará o 160 včelstev. Založil také e-shop, kde prodává své produkty, začal jezdit po regionálních trzích a jarmarcích. Zájem o včelí produkty je rok od roku větší, což pozoruje na počtu prodaných produktů, ale i zájmu lidí se obecně bavit o včelařství a produktech, výhodách i pozitivních vlivech na lidské tělo.

„Velmi pěkné je jeho nástupnictví ve včelařině od dědy i jeho osobní zapálení pro obor. Se svými včelařskými produkty získal již několik ocenění. Svých 160 včelstev nekrmí žádnou chemií, jde jednoduše přírodní cestou. A věnuje se velmi ušlechtilému oboru činnosti. V místě svého působení organizuje i Den medu. Dokazuje to, že i tradiční řemeslo patří do rukou současné generace,“ ohodnotila vítěze za porotu Ludmila Žáková z MONETA Money Bank.

Stříbrnou pozici mezi živnostníky vybojoval tesař Břetislav Kocián. Na třetí příčku se probojoval Jakub Pařízek, zabývající se komplexními službami v oblasti manipulační techniky.

Vítězná společnost OPTOKON je předním výrobcem optických komponentů pro konektivitu a infrastrukturu organizací všech velikostí. Široká škála produktů zahrnuje ucelenou řadu pasivních a aktivních zařízení, ribonové konektory, testery optických vláken a vlastní jedinečnou technologii rozšířeného paprsku. Klíčovým segmentem v širokém portfoliu produktů je řada robustních zodolněných zařízení určených pro použití ve vojenských a bezpečnostních systémech. V roce 1999 firma založila vlastní nezávislou kalibrační laboratoř, která od roku 2003 nabízí plně akreditované služby. Zároveň rozšiřuje své výrobní aktivity v Malajsii. „Naše vize a přesvědčení jsou pro nás skutečným hnacím motorem, který nás žene vpřed vstříc rozvoji a inovacím, a to nejen ve prospěch nás a naší firmy, ale rovněž celé populace,“ říká generální ředitel vítězné společnosti Jiří Štefl. Hlavními zákazníky jsou jednak telekomunikační mezinárodní společnosti, dále zákazníci datových center a společnosti budující sítě propojení optického vlákna až do domácnosti a v posledních deseti letech i armády, které budují taktické sítě. Zákazníky jsou dále i výzkumné instituce a univerzity, což významně pomáhá dalšímu rozvoji společnosti.

„Společnost má vlastní výzkum a vývoj. Meziročně obratově roste o 50 %, zisk navyšuje meziročně čtyřikrát. Věnuje se i náročným zakázkám pro armádu. Je to rodinná firma, která dokázala obsadit i zahraniční trhy, a to i ty vzdálené, jako je Malajsie. Za zmínku stojí i průkopnictví v oboru v Kraji Vysočina, provozuje totiž první datové centrum v kraji. Chová se velmi šetrně k životnímu prostředí,“ okomentoval volbu poroty Igor Wotke z PwC Česká republika.

Stříbro si odváží společnost HTP zabývající se high-tech strojírenskou výrobou. Bronzovou pozici obsadila firma Flexipal vyrábějící dřevěné transportní palety.

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, a přeci to nevzdali, zvítězila a toto ocenění na Vysočině získal Josef Beneš, který píše a prodává knihy pro děti.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží PwC Firma roku 2023 a MONETA Živnostník roku 2023 se uskuteční 14. prosince na pražském Žofíně.

„Stejně jako se obou soutěží pravidelně účastní podnikatelské subjekty ze všech krajů, tak i naše stavební Skupina, která zastřešuje přes dvě desítky tradičních společností, pracuje na projektech po celé České republice. Synergie je o to těsnější, že ať už se jedná o dopravní stavby, budovy, vodní díla či městský mobiliář, vytváříme lepší podmínky pro život i podnikání. Sílu nastartovat další rozvoj jednotlivých regionů mají také inovace, které otvírají nové možnosti díky využívání nejmodernějších technologií nebo materiálů. To vidíme i v našem segmentu. Jsme proto rádi, že na inovativní postupy ve firmách upozorňují i soutěže Firma roku a Živnostník roku,“ sdělila Iveta Štočková, vedoucí útvaru komunikace a marketingu Skupiny VINCI Construction CS.

PwC Firma roku 2023 Kraje Vysočina:
1. OPTOKON, a.s. – vývoj, testování a výroba optických a optoelektronických zařízení (Jihlava)
2. HTP s.r.o. – high-tech strojírenská výroba (Žirovnice)
3. Flexipal a.s. – výroba dřevěných transportních palet (Křoví)

MONETA Živnostník roku 2023 Kraje Vysočina:
1. Petr Špaček – přirozený chov včel a získávání včelích produktů (Cidlina)
2. Břetislav Kocián – tesař (Cejle)
3. Jakub Pařízek – komplexní služby v oblasti manipulační techniky (Měřín)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2023 Kraje Vysočina:
Josef Beneš – psaní a prodej knih pro děti (Věchnov)

Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2023 Kraje Vysočina:
DVOŘÁK – svahové sekačky s.r.o. – vývoj, výroba a distribuce dálkově řízených sekaček (Pohled)