Soutěž IBM Firma roku 2022 Hlavního města Praha ovládla společnost ICE Industrial Services, která se zabývá výrobou automatizovaných výrobních linek. Mezi živnostníky příběhem zaujala a titulem MONETA Živnostník roku 2022 Hlavního města Praha se může chlubit Linda Bezusová Kamarádová, věnující se tradiční výrobě marmelád, cibulád a sirupů ze sezónních čerstvých produktů.

Vítězná živnostnice Linda Bezusová Kamarádová se zabývá výrobou poctivých ručně zpracovaných džemů, sirupů a slaných delikates. Zaměřuje se především na kvalitu, čerstvost a sezónnost použitých převážně lokálních surovin a tradiční zpracování bez použití obvykle dostupných konzervantů. V jejím sortimentu je přes čtyřicet druhů produktů, od klasických džemů, přes džemy kořeněné, s alkoholem až po tradiční pomerančové marmelády. Mimo sladkých marmelád vyrábí i bylinné a ovocné sirupy. Největší specialitou jsou cibulády vhodné k masu, sýru i na paštiky. Mnoho z jejích produktů získalo různá ocenění, především v Anglii. Cílí jak na koncového zákazníka, tak na gastro provozy. „Mé výrobky se řadí k luxusnějším potravinám, proto se velmi často hodí i jako osobní či firemní dárek,“ říká Linda Bezusová Kamarádová. Všechny recepty pocházejí z její hlavy. Nejdůležitější je pro ni zůstat konzistentní, pokud jde o špičkovou kvalitu i servis zákazníkovi. Cílem do budoucna je otevřít provozovnu s výrobnou na frekventovanějším místě v Praze. Druhým cílem je začít vyvážet marmelády na zahraniční trhy.

„Paní Bezusová Kamarádová si zaslouží být oceněna jak za poutavou a inspirativní cestu podnikáním, tak zároveň i za zaujetí a chuť hledat nové cesty i možnosti ve svém oboru,“ okomentoval vítěze člen poroty Jakub Svatek z MONETA Money Bank.

Na druhé místo se v krajském kole probojovala Vanda Kofroňová, která organizuje koncerty především vážné hudby pro rodiče a děti. Bronz si odváží stavební inženýr se zaměřením na staré domy Martin Perlík.

Vítězná společnost ICE Industrial Services se věnuje průmyslové automatizaci, konstruuje, programuje a vyrábí automatizované stroje a linky. Řešení nabízí dodávkami na klíč, subdodávkami částí projektů nebo službami na hodinové bázi. Zaměřuje se na design a výrobu nových strojů i modernizaci stávajících zařízení. V roce 2021 toto odvětví společnost rozšířila o 3D tisk betonu, kterému se věnuje nově zřízená divize. Firma začala jako dodavatel softwarových kapacit, poté přidala vlastní montéry a založením oddělení konstrukce se posunula od prodeje k dodávání kompletních návrhů strojů a linek, a to především pro automobilový́ průmysl. Dalším posunem byla implementace vlastního softwaru pro sběr dat a řízení projektů. Zákazníky jsou například Scania, Porsche, Audi, TGW, Strojmetal nebo Valeo. „Zásadní je rychlost dodání s dodržením slíbené dodací lhůty, flexibilita a samozřejmě kvalita. Obecně řečeno dodáváme efektivitu našich řešení, našich strojů i vedení projektů,“ říká zakladatel společnosti Tomáš Vránek.

„U vítěze oceňuji široký záběr podnikatelských aktivit a vzhledem k tomu, že s vítězem máme zkušenost v rámci automobilového průmyslu a známe kvalitu dodávaných služeb, tak za mě byli rozhodně jedni z favoritů,“ okomentoval volbu Martin Kadečka, vedoucí prodeje osobních vozů Volkswagen ve společnosti Porsche Česká republika.

Druhé místo získala firma EKO MB zabývající se recyklací plastů a výrobou recyklované 3D struny. Bronz bere společnost Mixit, která vyrábí müsli, cereální kaši, tyčinky a ořechová másla.

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, a přeci to nevzdali, zvítězila a toto ocenění ve Hlavním městě Praze získala Linda Štucbartová, první certifikovaná trenérka přístupu Sebeobrany pro všechny.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží IBM Firma roku 2022 a MONETA Živnostník roku 2022 se uskuteční 8. prosince na pražském Žofíně.

„Aktuálně zažíváme velmi turbulentní období, které na nás klade mimořádné nároky. Týká se to všech oborů činností a všech, malých, středních i velkých podniků a živnostníků. Proto je jejich podpora ještě důležitější než jindy a my jsme velmi rádi za to, že můžeme být partnery soutěže, která pomáhá rozvoji podnikání ve všech koutech republiky. I my se na všech svých projektech snažíme využívat v nejvyšší možné míře spolupráce s místními dodavateli, a podporovat tak střední podnikání a živnostníky v celé České republice,“ sdělila vedoucí útvaru komunikace a marketingu Skupiny VINCI Construction CS, Iveta Štočková.

IBM Firma roku 2022 Hlavního města Praha:
1. ICE Industrial Services a.s. – průmyslová automatizace (Praha 1)
2. EKO MB s.r.o. – recyklace plastů a výroba recyklované 3D struny (Praha 4)
3. Mixit s.r.o. – výroba müsli, cereálních kaší, tyčinek a ořechových másel (Praha 4)

MONETA Živnostník roku 2022 Hlavního města Praha:
1. Linda Bezusová Kamarádová – tradiční výroba marmelád, cibulád a sirupů ze sezónních čerstvých produktů (Praha 4)
2. Vanda Kofroňová – koncerty především vážné hudby pro rodiče a děti (Praha 10)
3. Martin Perlík – stavební inženýr se zaměřením na staré domy (Praha 14)

Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2022 Hlavního města Praha:
Mixit s.r.o. – výroba müsli, cereálních kaší, tyčinek a ořechových másel (Praha 4)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2022 Hlavního města Praha:
Linda Štucbartová – první certifikovaná trenérka přístupu Sebeobrany pro všechny (Praha 8)