Živnostník roku je oslavou podnikatelů a podnikání

16.8.2023

Robert Vlach uspěl v soutěži Živnostník roku už v roce 2011. Od roku 2005 se v Česku jako vůbec první publicista, konzultant a lektor věnuje systematické podpoře a popularizaci osobního podnikání (tzv. freelancing).

V roce 2011 jste získal ocenění Živnostník roku Moravskoslezského kraje. Od té doby jste asi ušel dlouhou cestu...
Delší, než jsem si v té době dokázal představit! Zároveň ale dělám v různých obměnách stále totéž: Podporuji freelancery a nezávislé profesionály v jejich podnikání. Také jsem napsal knihu Na volné noze, které se v Česku prodalo 20 tisíc výtisků. Loni vyšla anglicky ve světovém nakladatelství HarperCollins a několika dalších překladech. Poslední roky má tak moje práce značný mezinárodní přesah. To je asi největší změna.

Na volné noze je vůbec první kniha pro nezávislé profesionály (freelancery) v češtině. Co vás k jejímu sepsání vedlo?
Od roku 2005 jsem se věnoval podpoře českých freelancerů v podstatě naplno prostřednictvím projektu Navolnenoze.cz. Na webu vycházely i moje články, ve kterých popisuji podnikání na volné noze ze všech stran, hlavně však s důrazem na praktické know-how. Po deseti letech jsem měl tolik vlastního materiálu a tak zformovaný názor na to, o čem se nikde jinde nepíše a mělo by, že jsem se rozhodl napsat knihu. Ta by ale nikdy nevznikla bez podpory mých úžasných nakladatelů v Jan Melvil Publishing. Že se výsledná 760stránková publikace velice dobře prodává, nás ve výsledku docela překvapilo.

Založil jste první evropský think-tank pro nezávislé profesionály a také řečnický klub Toastmasters Ostrava. O čem to je?
Think-tank pro freelancery je součástí projektu Navolnenoze.cz od roku 2012 a jeho hlavním cílem je zprostředkovat výměnu byznysového know-how mezi freelancery. Podobně jako u jiných think-tanků pak dochází ke sdílení některých záznamů či výstupů se širší veřejností. Aktuálně (od zimy 2023) pořádáme setkání Na cestě napříč celým Českem a chtěli bychom přidat i blízké zahraničí, abychom propojili české freelancery s jejich zahraničními kolegy.

Co se řečnického klubu Toastmasters Ostrava týče, ten jsem založil a několik let vedl. Jde v podstatě o trénink prezentačních dovedností a vystupování před lidmi. Ze znalostí a zkušeností nabytých díky tomuto klubu čerpám dodnes, i když už nejsem aktivním členem.

Můžete jmenovat nějaké aktuálně vynikající freelancery v ČR a pro inspiraci i v zahraničí?
Česká freelance ekonomika je už poměrně vyspělá, takže těch inspirativních osobností předních freelancerů bych v podstatě mohl jmenovat desítky, ne-li stovky. Dobrý obrázek si můžete udělat třeba podle hostů, které si zvu do našeho podcastu. Namátkou z poslední doby: Miloš Čermák, Margareta Křížová, David Grudl, Lucka Šimůnek, Pavel Minář, Michelle Losekoot, Michael Petrus, Barbora Baronová…

V zahraničí je to trochu složitější, protože digitální prostor je dost zaneřáděný marketingovým obsahem, který produkují různé freelance platformy a bagatelizuje roli freelancera coby skutečně nezávislého podnikatele. Oslovuje mě ale například obsah, který tvoří Elina Jutelyte v rámci belgické Freelance Business Community, Benek Lisefski z Nového Zélandu, nebo Američanka Sarah Duran. Z hvězd pak jednoznačně Steven Pressfield, všechny jeho non-fiction knížky pro tvůrce jsou nesmírně přínosné.

V čem si myslíte, že mají soutěže jako je náš Živnostník/Firma roku přidanou hodnotu?
Vnímám je jednoduše jako oslavu podnikatelů a podnikání. Díky Živnostníkovi a Firmě roku může veřejnost nahlédnout do života a práce podnikatelů, kteří spoluutvářejí náš blahobyt. Jde o uznání a zároveň blahořečení jejich společenského přínosu. Z osobní zkušenosti vím, že mnohým dává ocenění v soutěži (nebo už jen i postup mezi krajské finalisty) obrovský pocit zadostiučinění. A to je strašně důležité, protože nebýt drobných podnikatelů, nemáme demokracii ani svobodnou občanskou společnost. Stačí se podívat, jak to dopadlo tam, kde stát vytvářel příhodné podmínky jen pro podnikání velkých a státních firem.

Loni jste byl opět členem finálové poroty. Co vás na tom nejvíce baví?
Určitě osobní setkání s finalisty i ostatními porotci. Je to zároveň dobrá sonda do stavu českého podnikání obecně, protože jde o podnikatele z různých odvětví i míst a máme dost času se jich ptát na podrobnosti. Za sebe můžu říct, že ve všech ročnících, kde jsem byl ve finálové porotě Živnostníka roku, bylo umístění vítěze naprosto zasloužené a plně se shodovalo s mým výběrem.

Robert Vlach (*1978) působí jako podnikatel a podnikatelský poradce se zkušenostmi z desítek projektů a více než tří set poradenských případů. Od roku 2005 se v Česku jako vůbec první publicista, konzultant a lektor věnuje systematické podpoře a popularizaci osobního podnikání (tzv. freelancing) prostřednictvím internetového portálu Navolnenoze.cz. V roce 2012 založil první think-tank pro freelancery v Evropě a provozuje projekt Freelancing.eu zaměřený na podporu podnikání evropských freelancerů. Je autorem mezinárodního bestselleru The Freelance Way (HarperCollins, 2022), který vyšel původně česky pod názvem Na volné noze (Melvil, 2017).